Державний бюджет відображає не просто перелік доходів та видатків держави, але й в цілому економічну та навіть політичну ситуацію в Україні. У своїй інфографіці ми відійшли від стандартного відображення видатків виключно за міністерствами. Ми сформували певні блоки, де сгрупували держструктури за їх функціями. Таким чином, нам вдалося більш наглядно показати, чому насправді надає перевагу уряд.

У нижній частини інфографіки ми навели цікаві спостереження. Якщо порівняти кошти, які держава витрачає на забезпечення діяльності Збройних сил України (11,7 млрд. грн.) (ст. 2101020), та сумму видатків на підтримку збиткових державних шахт (12,16 млрд.грн.) (ст. 1101110), то виявиться, що на шахти, як і попередні роки, витрачається більше. До того ж, витрати на керівництво та управління ветеринарної службою більші, ніж на управління армією.

Також зверніть увагу на вкрай маленьку частку доходів від податків фізосіб в бюджеті України – всього 2,2%. В Європі ця частка в бюджеті коливається від 20% до 40%. При цьому частка податкових надходжень від бізнесу становить більше половини всіх доходів України. Цей факт може пояснювати прагнення бізнесу впливати на політичні процеси.

Закон про Державний бюджет України було опубліковано на сайті Верховної Ради 3.04.14 р.

Держбюджет України 2014