Угода про Асоціацію з ЄС набула чинності. Що чекає саму перспективну галузь економіки України – сільське господарство? 

В останні 5 років експорт продукції АПК і харчової промисловості в ЄС збільшується за всіма категоріями. Починаючи з 2009 року, весь експорт з України в ЄС зріс в 2 рази. Третина експорту займають продукти сільського господарства і харчової промисловості. При цьому помітну частку в імпорті ЄС становить українська продукція рослинництва (6%) і рослинних жирів (5,3%). 

Фахівці Baker Tilly підрахували, скільки зекономлять аграрії і виробники харчової промисловості від експорту своєї продукції в ЄС в 2014-2019 рр. Вступ до Зони вільної торгівлі з Європейським союзом дозволить українським експортерам щорічно економити € 487 млн​​. за рахунок відсутності мита. При цьому аграрії (експортери сх продукції) зможуть, за підрахунками Baker Tilly, заощадити 330 млн. євро. Зокрема, експортерам кукурудзи до 2019 року вдасться заощадити 61,1 млн. євро, а виробникам плодових соків – 36,8 млн. євро. 

Методологія. Для підрахунку економії використовувався реальний обсяг експорту продукції АПК за 2013 рік та існуючі ставки імпортних мит ЄС. Угода про ЗВТ передбачає нульові ставки імпортних мит в ЄС (для українських товарів), проте для деяких товарів (кукурудза, мед, соки) вони будуть нульовими тільки в рамках квот. В апендиксі до угоди про асоціацію є графіки, що описують, як ці квоти будуть рости. Відповідно буде зростати і економія аграріїв від поставок більшої кількості товару за нульовим митом. У той же час для ряду товарів (соєві боби, насіння ріпаку) ставки мит і так нульові, отже встановлення ЗВТ ніяк не змінить ситуацію.

Наша інфографіка показує поточний стан торговельних відносин України та Європи, а також візуалізує ті можливості, які отримують українські експортери в найближчому майбутньому.