Розваги рухають сучасним світом й формують значну частину сучасної глобальної економіки. Об’єднання азарту та Інтернету в єдиний гральний бізнес створило непересічний бізнес-феномен сучасності. Гральна індустрія, з очікуваним річним обігом більш ніж 50 млрд. дол. США на 2017 рік, є одним з найбільш динамічних й технічно досконалих секторів. 

Пропонуємо вам переглянути наш аналітичний огляд ігрової індустрії у світі та Україні у вигляді інфографікиМи спробували стисло продемонструвати ключові цифри, факти й міжнародну практику регулювання й оподаткування гральної активності в різних країнах світу. 

Особливістю української моделі є фактично повна законодавча заборона гральної діяльності, що діє з 2009 року. За період заборони до теперішнього часу держбюджет України недоотримав мільярди гривень податків від гральної діяльності; економіка втратила десятки тисяч робочих місць; спорт і конярство позбулися традиційної підтримки букмекерських компаній. Це сумні підсумки необґрунтованої заборони, яку потрібно скасувати й тим самим повернути гральну індустрію України у легальне поле.

На наш погляд, законопроекти, підготовлені Міністерством фінансів України й представлені на розгляд Верховної Ради, вирішують завдання легалізації. Паралельно з цим законодавчим процесом необхідно також забезпечити виважену систему оподаткування грального бізнесу – бажано, засновану на фіксованих сумах ліцензій й обґрунтованих ставках податків. Саме це дозволить гральним операторам розвивати ринок публічно й забезпечувати заплановані бюджетні надходження.

Щоб переглянути або скачати інфографіку у повному розмірі, натисніть на картинку, або ж ви можете ознайомитися з інформацією на окремих слайдах нижче.


Європа лідирує у світі за об’ємом ринку азартних онлайн-ігор. На другому місці – Азія. За прогнозами, через 2 роки об’єм фінансів, що обертаються на ринку азартних онлайн-ігор досягне 50 мільярдів дол. США.
Державний бюджет не отримує  податків від офіційно заборонених, але на практиці все одно діючих азартних ігор. 
Лікеро-горілчаних виробів в Україні виробляється у кілька разів більше, ніж вина та пива. Українська індустрія виробництва тютюнових виробів є найбільшою в Європі.
Легалізація букмекерської діяльності дозволить створити додаткові 20 тис. робочих місць.