Їжа майбутнього: м’ясо, виготовлене у лабораторії

7 бер. 2018

За даними Організації економічного співробітництва та розвитку (OECP), у середньому кожен з нас споживає близько 34 кг м’яса на рік. За прогнозами, до 2024 року споживання зросте до 35,5 кг у всьому світі. Не дивлячись на те, що тваринництво годує планету, воно створює безліч проблем для екосистеми.


Еколог Брайан Мачовина каже, що на тваринництво припадає 15% усіх викидів парникових газів у світі.


Тваринництво використовує приблизно три чверті всіх сільськогосподарських угідь та 30% земної поверхні Землі. Ресурси вичерпні, тому слід знаходити їм заміну, щоб ми й надалі могли жити без загроз життю від екосистеми.

Стартап Memphis Meats розробив перше у світі м'ясо курятини та качки у лабораторії

Тепер, щоб створити м'ясо, не потрібно вирощувати тварину, витрачати гроші на її годування, розмноження та забій.Така технологія передбачає виготовлення м'яса у біореакторі.

Справжнє м'ясо, що вирощується з м'ясних клітин

Щоб створити будь-який тип м'яса, потрібні клітини тварини, що мають здатність до самовідновлення. Це стовбурові клітини, які діляться та створюють тканину. Потім у лабораторних умовах ці клітини насичують поживними речовинами. Те саме, що робить фермер, наприклад, із коровою: годує її, поїть, доглядає за нею, — можна робити у лабораторних умовах, використовуючи лише клітини корови. З цих клітин згодом вирощують м'ясо, насичене білками, і в момент, коли м'ясо досягає потрібної ніжності, воно готове до приготування та споживання.

Такий метод потребує менше ресурсів та значно менше шкодить навколишньому середовищу

Ця техніка допоможе харчовій промисловості уникнути високих витрат. Спосіб Memphis Meats потребує 1/10 водних і 1/100 земельних ресурсів від загального числа ресурсів, які потребує сучасне тваринництво — це менше половини енергії, на відміну від традиційного способу вироблення м'яса.

М'ясо з лабораторії зменшує ризик захворювань  

Якщо тварина уражена, наприклад, сальмонелою, кишковою паличкою чи будь-якою іншою хворобою, бактеріальна інфекція передається при контакті з ураженими фекаліями тварин, що в стерильних лабораторних умовах неможливо.

Таке м’ясо можуть вживати вегетаріанці та зоозахисники   

Організації PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) ідея стартапу припала до душі, і вони фінансували ранні його дослідження.  РЕТА виступає за проекти, які знижують або ліквідують масове вбивство тварин.

Людям, які куштували штучне м’ясо, воно сподобалось

Якщо вірити опитуванню у Сан-Франциско, лабораторно виготовлені курячі стріпси смакували, як традиційна курятина, і респонденти скуштували б його ще раз.

Це й не дивно, адже це справжнє м’ясо, яке має такі ж властивості, як і взяте від колись живої тварини. Дивуємося ми тоді, коли чуємо, яким чином воно було виготовлено. М’ясо в лабораторії? Перше, що спадає на думку — це соєве знежирене м’ясо, в якому самого м’яса взагалі немає. Проте це абсолютно не той випадок.

Проте чекати на таке м'ясо в магазинах ще не варто

Ума Валеті, співзасновник Memphis Meats, каже, що вони намагаються знизити собівартість продукції, і що вартість виробництва вже впала у понад 100 разів. Зараз фунт “лабораторного” м'яса птаха коштує $9000, у порівнянні з ціною $3 “традиційного” м’яса.

«Ми впевнені, що зможемо виробляти м'ясо за конкурентоспроможною ціною, яка буде доступнішою, ніж зараз», — каже Ума.


Стартапи, як Memphis Meats, доводять, що інновації — це не тільки спосіб уникнути чи вирішити нагальні проблеми, це також додаткові гроші для розвитку економіки.

Мінімум шкоди навколишньому середовищу: на 90% менше викидів парникових газів та використання водних і земельних ресурсів, ефективне та гуманне вирощування — це, однозначно, їжа майбутнього, так само як і крок до здоровішого, безпечнішого та заможнішого життя.



 


Пов'язані новини



Подпишитесь на наши публикации
И еженедельно получайте идеи для развития Вашего бизнеса


« назад