
Найбільше постраждали кісточкові фрукти, горіхи, овочеві культури та соя.
Максимальну шкоду заморозки завдали сортам культур з раннім цвітінням, особливо тим, що ростуть в центральних регіонах України, на Миколаївщині та Львівщині. А на Черкащині морозів такої сили та ареалу поширення не було вже сто років. Однак, постраждали не всі і не всюди.
Зернові культури: пшениця в нормі, а ранні посіви кукурудзи та сої доведеться пересівати
Фахівці Інституту землеробства НААН проаналізували, як саме вплинули заморозки на зернові та технічні культури. На їхню думку, для озимих зернових культур короткочасне зниження температури не було критичним, адже вони здатні витримувати короткочасні заморозки до -4 до -8°С, якщо ще не сформовано колос. Тож єдиний негативний наслідок травневих морозів для озимих — зниження темпів їх росту та розвитку.
Що стосується ярих колосових культур, то зниження температури теж не мало суттєвого впливу на стан посівів. А на тих ділянках, де спостерігається незначне ушкодження, фахівці радять провести підживлення посівів азотними добривами та обробку стимулюючими препаратами.
Найбільше серед зернових та олійних культур постраждали ті, що є вимогливими до тепла: кукурудза, соя, гречка. Загинули майже 90 % рослин, що були посіяні до початку травня. Їх доведеться пересівати, а це додаткові втрати для аграріїв.
Овочеві культури: майже все, що встигло зійти до морозів, загинуло
Аграрії з різних регіонів повідомляють, що померзла не тільки розсада помідорів, але й картопля, гарбузи, буряки, квасоля. Причина — раннє тепло спонукало фермерів висаджувати овочеві культури раніше, ніж зазвичай, тож сходи зійшли якраз перед найсильнішими морозами. І якщо картопля ще може відійти, то інші овочі пропали.
Фрукти, ягоди та горіхи серед найбільш постраждалих
За словами керівника асоціації «Укрсадпром» Дмитра Крошки більше половини врожаю плодів, горіхів та ягід було знищено. Асоціація допускає загальні втрати біля 1–1,2 млн тонн. У центральних і південних областях України загинуло до 90 % урожаю ягід. Особливо постраждали Київська, Вінницька, Хмельницька, Львівська, Черкаська, Миколаївська й Запорізька області.
Категорія, втрати якої найбільш вражаючі — це кісточкові культури. Загалом загинуло приблизно 80 % урожаю яблук та 40 % урожаю груш, а найгірша ситуація склалася з персиками та абрикосами. А в деяких господарствах Чернівецької, Вінницької, Черкаської та Миколаївської областей майбутній урожай знищено повністю. Керівник «Укрсадпрому» навів такі дані:
- Вінницька область, Барський район — знищено 100 % суниці і приблизно 90 % яблук;
- Вінницька область, Тульчинський район — 90 % суниці;
- Чернівецька область — до 85 % урожаю кісточкових;
- Київська область — 90 % суниці, 100 % малини, 70–75 % полуниці, 60 % — смородини;
- Миколаївська область — втрати врожаю яблук, груш, слив, вишень, черешень, абрикос і персиків досягають 90–100 %
- Черкаська область втрати врожаю яблук — 100 %:
- Хмельницька область — втрачено 60 % чорної смородини й до 30 % яблук і груш.
Однак є й гарні новини — урожай лохини, яка зараз є однією з основних українських експортних ягідних культур, не постраждав. Навпаки, цього року очікується збільшення експортних об’ємів.
Втрати горіхоплідних культур оцінюються в межах 20 %, а основний удар прийшовся на західні й центральні області.
Заморозки несприятливо позначаться на винограді, оскільки були пошкоджені не тільки квітки, а й листя, однак загалом втрати урожаю винограду становлять 13 %.
Незважаючи на таку ситуацію, сумнівно, що українці залишаться без овочів та фруктів. Разом з тим, їхня ціна може суттєво підвищитися. Крім того, завдані збитки можуть стати справжнім випробуванням для дрібних фермерів, які навряд чи зможуть цього року окупити вкладені кошти. На жаль, страхування посівів від заморозків в Україні розвинуто слабо, і користуються цією послугою наразі тільки великі агрокомпанії.