Our website is being upgraded and some sections may still be incomplete.

Виробництво високоолеїнової соняшникової олії — прибутковий бізнес

May 17, 2017
Українські виробники, переробники та трейдери агропродукції приділяють усе більше уваги вирощуванню високоолеїнових сортів соняшника. Насіння цих гібридів характеризується більшим вмістом олеїнової кислоти Омега 9.

Однією з причин такої зацікавленості є глобальний тренд на споживання корисної для здоров’я продукції. Загалом середньорічний темп зростання споживання високоолеїнових олій у світі складає 6,5 %.

Високоолеїнові олії мають такі переваги:
  • вони стійкі до окислення, що робить їх придатними для приготування їжі при високих температурах;
  • термін їх зберігання довший, ніж термін зберігання звичайних олій;
  • мають поліпшену стабільність, тобто кращу стійкість до прогіркання, тож не потребують гідрогенізації;
  • мають високий вміст вітаміну Е — 45 мг/100 г.
  • споживання високоолеїнових олій замість транс-жирів сприяє зниженню рівня серцево-судинних захворювань;
  • під час термічної обробки та гідролізації високоолеїнової олії утворюються переважно цисізомери, тобто природний варіант жирних кислот. Вони призводять до зменшення вмісту холестерину й канцерогенів під час приготування їжі.

Як джерело високоолеїнових олій соняшник виграє в інших олійних культур
Адже саме соняшник має найвищий вміст олії без ліноленової кислоти і, водночас, невисоку вартість. У той час як оливкова олія, яка має найкращу репутацію з огляду на користь для здоров’я, коштує найдорожче. Стосовно проблем, пов’язаних із виробництвом пальмової олії, ми вже детально розповіли раніше. Щодо каноли та озимого ріпаку, то високоолеїнові сорти цих рослин на даний момент є єдиною рівноцінною альтернативою соняшнику. Однак вирощують їх переважно в країнах Північної Америки, де широко розповсюджено використання ГМО-сорті. Це суттєво обмежує вживання вказаних олій поза межами регіону. У країнах ЄС вирощування високоолеїнової каноли з низьким вмістом ліноленової кислоти або зимового олійного ріпаку перебуває поки що на стадії розробки. Соєва олія, яка знаходиться на другому місці у світі за вживаністю, наразі не розглядається як культура, перспективна для виведення високоолеїнових гібридів. Причина: надбавки за насіння таких сортів не можуть перевищувати 7,5 % через порівняно низький вміст олії в соєвих бобах.

Ринком збуту високоолеїнової соняшникової олії з України може стати Європейський Союз. Для використання високоолеїнових олій в ЕС розроблена законодавча база.       
  • Починаючи з грудня 2014 року прийнята нова (EU 1169/2011) постанова про маркування для сумішей олій та інгредієнтів харчових продуктів.
  • Введене обов’язкове маркування та заборона транс-жирних кислот у деяких країнах. Наприклад, у грудні 2016 року набули чинності нові вимоги ЄС щодо маркування, які передбачають обов’язкове для країн ЄС зазначення вмісту насичених жирів.
  • За рекомендацією Європейського агентства з безпеки харчових продуктів у країнах ЄС було прийняте рішення про встановлення обов’язкового розкриття інформації про вміст ефірів 3-МХПД і гліцидилових ефірів у рафінованих оліях та харчових продуктах.

Для вирощування соняшнику високоолеїнових сортів і подальшого виробництва високоолеїнової олії необхідно дотримуватися деяких вимог:
  • Уникати висаджування культури на полях, де раніше вже ріс соняшник. Також потрібно ізолювати високоолеїнові гібриди від звичайних сортів соняшника.
  • Перевіряти чистоту банок сівалки до посіву. А ще необхідно мати детальну карту порядку посіву.
  • Перевіряти поле та ізолювати нетипові рослини.
  • Проводити десикацію в окремі роки задля збереження якості соняшника.
  • Очищати комбайн перед збиранням насіння. Необхідно дотримуватися рекомендацій щодо збирання, зменшуючи таким чином можливий вплив недостатньої ізоляції.
  • Очищувати вантажівки перед перевезенням соняшнику.
  • Перевіряти кожну вантажівку за допомогою рефрактометра, щоб запобігти змішуванню врожаю.
  • Обов’язково очищати склад, якщо врожай зберігається в господарстві.

Більше щодо перспектив розвитку високоолеїнового ринку України можна дізнатися на зустрічі «Високоолеїнового клубу», яку організовують компанії Syngenta й Baker Tilly за підтримки компаній Bunge та ADM.
Speak to our team of specialists
Connected globally, supporting locally.
Contact us